Kol ve Bacak Germe

17.11.2007

Yaşlanma, deri kalınlığı ve esnekliğinin zaman içinde kaybı ile karakterizedir. Değişikliğe uğramış derinin sarkıklığı alttaki yağ, kas ve kemik dokularının atrofisi (erimesi) ile artmaktadır. Normalda elastik lifler dermis denilen deri iç tabakasının %2-4' ünü oluştururken yaşlanma ile bu oran azalır ve deri esnekliğinin kaybına neden olur. Genelde, yaşlanma genetik faktörlerin kontrolünde olan atrofi ile çevresel faktörlerin kombinasyonu sonucu gelişmektedir. Deri ve derialtı dokular atrofiye uğradıkça yer çekimi deriyi aşağı doğru çeker.


Günümüzde vücut konturlarının düzeltilmesi için yapılan işlemler oldukça rağbet görmektedir. Bunun altında yatan en önemli nedenin başarılı sonuçların elde edilmesidir. Kontür düzeltilmesinde vücut bir bütün olarak değerlendirilmelidir ve bölgeler arasındaki orantılara dikkat edilmelidir. Aksi takdirde elde edilen sonuç yetersiz kalacaktır.

Yaşlılık, aralıklı kilo verme ve yer çekimine bağlı olarak kol arka ve iç kısmında sarkıklıklar meydana gelir. Sarkıklık ile birlikte birikmiş olan yağ dokusunun miktarı kişiler arasında farklılık gösterir. Bu neden ile her hasta ayrı değerlendirilmelidir. Kol germe ameliyatı (Brachioplasty) tek başına yapılabileceği gibi diğer vücut kontur düzeltme ameliyatları (karın germe, meme küçültme veya büyütme ve bacak germe) ile birlikte de yapılabilmektedir. Kol germe ameliyatlarında önemli gelişmelerin 1970' li yıllarda meydana gelmiş olmasına rağmen, elde edilen sonuçların tatminkar olmamasının nedeni yanlış hasta seçimidir.

Ameliyat öncesi değerlendirmede kol iç ve arka kısmındaki yağ dokusunun miktarı ve sarkıklığın derecesine dikkat edilir. Ayrıca ameliyat sonrası gelişecek yara izi hakkında hastaya ayrıntılı bilgi verilir. Yara izi, tüm ameliyatlarda olduğu gibi kol germe ameliyatı sonrasında da genişlik ve kabarıklık açısından kişiler arasında farklılık gösterir. Ameliyat sonrası yara izini minimuma indirmek için, ameliyat bölgesine kortikosteroid’ li kremlerle masaj yapılması önerilir, gerekirse silikon yaprak uygulanır.

Deri kalitesinin iyi olduğu ve sarkıklığın olmadığı durumlarda, yani sadece yağ birikiminin fazla olduğu olgularda liposuction (vakum ile yağ emme) ile başarılı sonuç elde edilir. Ancak fazla yağ dokusu ile birlikte deri sarkıklığı var ise liposuction tek başına yetersiz olacaktır. Bu gibi durumlarda kol germe ameliyatı yapılmalıdır. Kol germe ameliyatı genel anestezi altında yapılabileceği gibi lokal anestezi altında da yapılabilmektedir. Kol iç ve arka kısmında (sarkık bölgede) elips şeklinde bir kesi yapılarak sarkık deri ve fazla olan yağ dokusu eksize edilir. Aynı seansta gerekirse kolun diğer bölgelerine liposuction da yapılır. Kesi yeri içten iki tabaka şeklinde dikilir, ameliyat sonunda kol yumuşak bir pansumanla sarılır ve işlemden yaklaşık 1-2 saat sonra hasta evine gidebilir. Ertesi gün sargılar açılarak ameliyat bölgesi kontrol edilir ve hasta üç hafta süre ile özel kol korsesi giyer. Hastaya kollarını yüksek tutması önerilir ve bunun dışında özel olarak dikkat etmesi gereken bir husus yoktur. Doğru hasta seçimi yapıldığı sürece kol germe ameliyatının sonuçları hem hastayı hem de tedavi eden hekimi mutlu kılacaktır.

>>>>Haberin Devamı >>>>>

Kaşlar yerçekimi etkisiyle ya da yaşın ilerlemesiyle dokularda oluşan gevşeme ile birlikte normal pozisyonundan daha aşağı doğru sarkabilir. Kaşların sarkması sonucunda yüzde yorgun, üzgün ya da başka istenmeyen ifadeler oluşabilir. Bunlar dışında bazı hastalıklara bağlı olarak da kaşlarda sarkma görülebilir. Bunlar arasında, yüz felci, tümörler sayılabilir. Bazı ileri durumlarda hastanın görüşünü engelleyecek derecede sarkma olabilir.

Kaş kaldırma ameliyatları, üst yüz ya da alın germe ameliyatı ile birlikte, blefaroplasti (göz kapağı torbalarının alınması) ameliyatı ile birlikte ya da tek başına uygulanabilir. Kaşlarda sarkma veya düşüklük söz konusu olan durumlarda alın germe ameliyatı daha uygun bir seçenektir.

Kaşlarda herhangi bir sarkma söz konusu olmayıp sadece dış kenarlarının kalkması arzu edildiğinde alın germe işlemine gerek yoktur. Tek başına kaş kaldırma girişimi lokal anestezi altında yapılabilir. Ameliyat, saçların arasından yapılan birkaç santimlik kesi içinden girilerek kaşların altındaki dokuların yukarıya doğru asılması şeklinde yapılır. Ameliyattan sonra rahatsızlık verecek derecede ağrı oluşmaz, kişi günlük hayatına hemen dönebilir. Ameliyatı takiben 2 gün sonra banyo yapılabilir. Ameliyat, saçlı deri içinden girilerek yapıldığı için izler dışarıdan bakıldığında gizli kalır ve görünmez.

>>>>Haberin Devamı >>>>>

Erkek hastalarda, meme bölgesinde kadın tipinde büyüme oluşması durumudur. Bazı ilaçların etkisiyle ya da hormonal dengesizlik sonucu ortaya çıkabilir. Üç ana tipi vardır: Glandüler, yağlı-glandüler, basit yağlı. Glandüler tipte büyümeyi gerçek meme dokusu, yağlı tipte ise yağ dokusu hücreleri oluşturur. Glandüler tipte liposuction (yağ emilmesi) ve cerrahi eksizyon birlikte uygulanır. Kitle sadece yağ dokusundan oluşuyorsa, sadece liposuction uygulanabilir. Kitlenin aşırı büyüme yaptığı ve memede sarkmaya neden olduğu durumlarda ise kitle ile birlikte deri fazlalığının da çıkarılması gerekebilir.

Jinekomasti, hormonal değişikliklere bağlı olarak, en sık 13-15 yaşlarındaki veya daha büyük erkeklerde görülmektedir. Erkek çocukların %90’ ında bu durum kendiliğinden bir yıl içinde geçer. Ancak erişkin erkeklerde, meme kanseri olasılığı unutulmamalıdır. Ayrıca, jinekomastiye yol açan diğer durumların da bu hastalarda incelenmesi gerekir. Bunlar arasında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, bazı organların kanseri, tiroid bezi hastalıkları, testis hastalıkları, eroin veya benzeri uyuşturucu kullanımı, kilo almak veya kas yapmak için steroid kullanımı, bazı ilaçların kullanımı gibi sebepler sayılabilir. Ameliyat öncesinde kitlenin ultrason ile incelenmesinde yarar vardır. Böylece kitlenin sadece yağ dokusundan oluşup oluşmadığı ortaya konabilir.

Ameliyatta genellikle meme başının etrafından yarım daire şeklinde kesi yapılarak kitleye ulaşılır. Ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Liposuction yapılacak ise koltuk altına yakın bir ya da iki adet 0.5 cm kadar kesi yapılır. Buradan vakuma bağlı liposuction kanülleri ile kitle emilerek çıkartılır. Bu durumda çok az ya da hiç iz kalmayacaktır.
Ameliyat sonrasında pansuman üzerine baskı amacıyla hemen korse takılır. Korse en az 2 hafta, tercihen 4 hafta takılmalıdır. Liposuction yapıldıysa oluşacak şişlikler ortalama 4 hafta içinde iyileşecektir. Meme derisi göğüs duvarına yapışacaktır. Bazı olgularda özellikle deri fazlalığı olması durumunda göğüs duvarı tam düz olmayabilir. Bu durumda 6 ay sonra deri fazlalılığını çıkarmak için ek cerrahi girişim gerekebilir. 7-10 gün sonra dikişler alınır. Hasta 3-4 gün içinde normal faaliyetlerine dönebilir.

>>>>Haberin Devamı >>>>>

Bazen yapısal nedenlerle genç yaşta bile, bazen ilerleyen yaş ve/veya yorucu yaşam tarzı nedeni ile göz kapaklarında oluşan değişiklikler, kişiyi olduğundan daha yıpranmış gösterebilir. Bu değişiklikler üst ve alt göz kapaklarında bollaşma, torbalanma, sarkma, alt kapaklarda şişlik (fıtıklaşma), çizgilerde artış, göz kenarlarının aşağı doğru sarkması, morarmalar şeklinde kendini gösterebilir. Bu değişmeler kişiyi hem olduğundan yaşlı, hem de yorgun ve rahatsız gibi gösterir. Ayrıca üst göz kapağındaki aşırı gevşeklik ve sarkma, göz açıklığını daraltarak görme alanının küçülmesine neden olabilir; alt göz kapağındaki aşırı gevşeme ise alt göz kapağının dışa dönmesine yol açarak ektropion denilen bir duruma neden olur ki; bu hem görüntü olarak çok çirkindir, hem de gözde kanlanma ve batmalara neden olarak rahatsızlık verir. Bu gibi durumlarda blefaroplasti ameliyatı kaçınılmaz olur.

Estetik cerrahinin çok iyi sonuçlar alabileceği bu tabloda uygulanacak yöntem estetik cerrahın tercihine bağlı olmakla birlikte temel olarak şu işlemler yapılır: Üst göz kapağından mekik şeklinde bir deri-kas tabakası çıkarılarak derideki gevşeme gerginleştirilir. Hastanın ihtiyacına göre göz çukuru içindeki yağlardan bir kısım çıkarmak gerekebilir. Yapılacak işlemler bittiğinde kesi yeri tam göz kapağı kıvrımına oturtulmuş olacağından oldukça belirsiz bir iz oluşur. Alt göz kapağında tam kirpiklerin altından bir kesi ile girilir, fazlalık kas, göz çukuru yağı, ve gerektiği kadar deri çıkarılır; gerekirse torbalanmayı düzeltmek için kas tabakasına takviye yapılır. Eğer ektropion gelişmişse kama şeklinde bir kısım alt göz kapağı çıkartılır ve gerginlik sağlanır. Kesi dikildiğinde alt kirpiklerin altında yerleşen yara izi zamanla oldukça belirsiz hale gelir.

Ameliyat sonrası dönemde yapılan sargı ve pansumanlar hastanın dar bir alanda da olsa çevresini görmesine izin vermektedir. İlk 24 saat gözler üzerine buz torbası uygulanması şişlik ve morlukların az olmasını sağlar. Ertesi günü pansumanlar açılır, kişi çok daha geniş bir görme alanına kavuşur ve çok aktif olmayan günlük hayata döner. Göz kapaklarındaki şişlik ve morluklar 5-7 gün devam eder, kişinin mesleğine bağlı olarak bu sürenin dinlenerek geçirilmesi önerilir. Bu sürenin sonunda dikişler alınır ve kişi aktif hayatına dönebilir.

Ameliyat öncesi dönemde 7 günden az olmamak kaydı ile sigara içilmemesi ve aspirin vb kanı sulandıran ilaçlar kullanılmaması çok önemlidir. Bu kısıtlamalar ameliyat sonrası 7 gün devam ettirilmelidir, aksi taktirde yara iyileşmesi olumsuz etkilenir.

>>>>Haberin Devamı >>>>>

Rinoplasti, yani estetik burun cerrahisi burnun yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır. Bu ameliyatla burnun mevcut yapısı ve yüz ile orantısına bakılarak, burnun boyutlarının küçültülmesi ya da büyültülmesi, ucunun inceltilmesi, yüksekliğinin artırılması veya azaltılması, burun-dudak açısı, burun-alın açısının değiştirilmesi gibi mevcut probleme yönelik işlemler yapılır.

Rinoplasti, burun şeklinin düzeltildiği bir girişim olmakla birlikte, burun içindeki kıkırdak ve kemik eğriliklerine (deviasyon) ya da burun etleri olarak bilinen konka hipertrofisine bağlı nefes alma problemleri de aynı ameliyatta düzeltilebilmektedir. Deviasyon bulunan hastalarda burun dış görünümünde de eğrilik ve şekil bozukluğu var ise nefes alma fonksiyonunun ve şekil bozukluğunun aynı operasyonda düzeltilmesi çok önemlidir. Çünkü ameliyatların farklı seanslarda yapılması başarı şansını düşürmektedir.

Burun estetiği estetik cerrahinin teknik olarak en özellikli ameliyatıdır. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi burun yüzün tam ortasında en çok dikkat çeken organ olması nedeniyle küçük hatalar ve asimetriler bile göze çarpmaktadır. İkincisi ise burun nefes alma fonksiyonunu yapan bir organ olup burun kemiği, kıkırdakları ve burun için deri örtüsünün nefes alma fonksiyonunda önemli görevleri olmasıdır. Buruna yeni bir şekil verirken bu oluşumların fonksiyonlarını bozmamak ve nefes alma fonksiyonunda bozukluk var ise bunu da düzeltmek gerekir. Bu nedenle burun estetiğinin diğer estetik cerrahi girişimlerinden biraz farklı olarak cerrahın bilgi, beceri ve deneyimine en çok bağlı bir operasyon olduğu söylenebilir.

Rinoplasti ameliyatından önce hasta, doktor görüşmesi son derece önemlidir. Hastanın beklentilerinin doktor tarafından bilinmesi, bu beklentilerin gerçekçi olup olmadığının anlaşılması ve beklentilerin ne kadarının karşılanacağının hastaya anlatılması gerekmektedir.

Dünyadaki tüm insanların burunları kemik, kıkırdak ve deri yapısı bakımından farklı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla ameliyat sonrası oluşacak sonuçta her hastada farklı olacaktır. Burnun deri kıkırdak ve kemik özellikleri oluşacak sonuçta büyük rol oynar. İnce derili, kıkırdak ve kemik şekillendirilmesi gerektiren burunlarda çok iyi sonuçlar elde edilebileceği gibi kalın ve yağlı burun ucu derisi olan zayıf kıkırdaklı burunlarda aynı derecede güzel sonuçlar elde edilemeyebilir.

Burun estetiğinde amaç yüzdeki diğer oluşumlarla uygun orantı ve büyüklüğe sahip iyi nefes alma fonksiyonu olan bir burun oluşturmaktır. Her burun estetik ameliyatı burunu küçültmek demek değildir. Eğer burunun uzunluğu ve yüksekliği yüzün diğer oluşumlarıyla oransal olarak küçük ise bu oranı düzeltmek için kıkırdak ve kemik ilaveleri ile burnu büyütücü ve uzatıcı işlemler yapılabilir. Bize göre en güzel sonuçlar estetik ameliyat olduğu başkaları tarafından anlaşılmayan, herhangi bir asimetrisi olmayan, yüz ile orantısı uyumlu ve naturel burunlardır.

Rinoplasti burun gelişimi tamamladıktan sonra yapılabilir. Bu sınır kabaca genç kızlarda 16-17 yaş, erkeklerde ise 17-18 yaş olarak verilebilir.

Rinoplasti genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilmekle birlikte, çoğunlukla genel anestezi tercih edilmektedir. Ameliyat burun delikleri içindeki kesilerden yapıldığından ameliyat sonunda görünür bir yara izi kalmaz. Geniş burun kanatlarının daraltılması yapılan durumlarda ise burun kanadı kıvrımlarında kalacak şekilde 5-6 mm uzunluğunda kesiler olacaktır. Ancak bu izler tam kıvrım yerinde olduğundan dikkat çekmemektedir.

Rinoplasti ameliyatı ortalama iki saat sürmektedir. Ameliyat esnasında burun derisi altına yapılan uzun etkili lokal anestezik sayesinde hastalar ameliyat sonrası hiç ağrı duymamaktadırlar. Ancak özellikle gözaltlarında bir miktar şişme ve morluklar oluşmakta, ameliyatın ertesi günü en fazla olan şişlik ve morarmalar genellikle bir hafta içinde tamamen kaybolmaktadır. Burun estetiği sanılanın aksine ameliyat sonrası dönemi hasta için çok rahat geçen ağrısız bir ameliyattır. Operasyon sonrası burun tamponları 2 gün sonra çıkartılır, 5. günde alçı değişikliği yapılır, 10. günde ise alçı tamamen çıkartılır. 10 gün sonunda hasta iyileşmiş olup burunda ve yüzünde şişlikler olacaktır. Bu şişlikler 1 ay sonra büyük ölçüde geçse de nihai iyileşme 6 ayda tamamlanacaktır.

>>>>Haberin Devamı >>>>>

Dermabrazyon, deri yüzeyindeki pürüzlü görünümü azaltmaya yönelik olarak uygulanan deriyi zımparalama işlemidir. En sık olarak iyileşen sivilcelerin bıraktığı izlerin, lekelerin ya da deriden kabarık yara izlerinin azaltılması için uygulanır. İşlem, derinin en yüzeysel tabakasının soyulması şeklindedir. Derinin yüzeysel tabakası soyulduğunda, oluşan yaranın iyileşmesiyle daha pürüzsüz, gergin ve taze bir deri tabakası ortaya çıkar.
Ameliyat, dermabrazyon uygulanacak bölgenin genişliğine bağlı olarak lokal ya da genel anestezi altında yapılır. Lokal anestezi altında ameliyat yapıldığında kişi aynı gün evine dönebilir. Genel anestezi altında ameliyat yapıldığında -ek bir ameliyat uygulanmamış ise- kişi aynı gün ya da ertesi gün eve dönebilir.

Ameliyatı takiben rahatsızlık vermeyecek derecede hafif yanma hissi şeklinde ağrı olabilir, ancak ağrı kesici ilaçlar ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Derinin soyulmasına bağlı olarak işlem yapılan bölgede açık yara olacaktır. Yara, giysilerle örtülü olmayan bir bölgede ise herhangi bir bandaj uygulanmaz, üzerine uygun pomatlar sürülerek açık bırakılır. Yara giysilerin içinde kalan bir bölgede ise, giysilerin yaraya temas ederek zarar vermemesi için uygun bir şekilde sargı ya da bandaj ile kapatılır. Ameliyatı takiben birkaç gün içinde banyo yapılabilir. Yaraların iyileşip kapanması 5-10 gün sürer. İyileşmiş bir yara taze bir deri örtüsü ile kaplandığında pembemsi bir renkte olur. Pembemsi renk zamanla soluklaşır ve birkaç hafta içinde normal deri rengini alır.

>>>>Haberin Devamı >>>>>

GERGİN ALINLAR GENÇ ve DİNAMİK YÜZLER
Kaş düşüklüğü, alın kırışıklıkları ve çatık kaşlar yaşlılık, yorgunluk, kızgınlık belirtileridir. Yüksek kaş, çatık olmayan kaş ve gergin bir alın gençlik, güler yüz ve güzellik ifadesidir. Alında oluşan dikey ve yatay mimik çizgileri zamanla derinleşip yüzü yaşlı gösterir ve yorgun bir ifade verir. Alında oluşan çizgiler, zamanın yüzümüze yerleştirdiği estetik kusurlardan biridir. Mimik çizgilerden sayılan alın çizgileri, sadece yaşı göstermekle kalmaz, aynı zamanda yüze yorgun bir ifade verir .

BEN UYGUN ADAY MIYIM?
Aşağıdaki özelliklerden birine ya da birkaçına sahipseniz alnınızı gerdirmeyi düşünebilirsiniz.

• Kaşlarınız düşükse ve olması gerekenden aşağı durarak yorgun ve üzgün görünmenize neden oluyorsa,
• Alnınızda düzelmeyen derin yatay çizgiler varsa,
• İki kaşınızın arasında burnunuza doğru uzanan derin dikey bir veya iki çizgi oluşmuşsa,

Alın germe ameliyatı bu problemlerin düzelmesini sağlar. Kaşlar istenen oranda asılabilir. Genellikle bu müdahale fazla derinin alındığı ve yüzün orta ve alt kaslarının sıkılaştırıldığı yüz germe ameliyatı ile birlikte yapılır. Şayet üst göz kapağınızın sarkmış ve gözlerinizin altında torbacıklar oluşmuşsa plastik cerrah alın germe ameliyatının yanında göz çevresi ameliyatı da önerir.


AMELİYAT SÜRECİ
Öncelikle plastik cerrah, siz çeşitli mimikler yaparken her adalenin hareketine dikkat ederek alnınızı ve üst gözkapağı bölgenizi inceler. Sonra kaşlarınızın düşük olup olmaması, üst gözkapağınızdaki fazla deri miktarı ve saçlarınızın alnın neresinden başladığını da göz önünde tutarak sizin için en uygun tekniğine karar verir. Hastaların istekleri de göz önüne alınarak bazı vakalarda genel anestezi bazılarında ise lokal anestezi tercih edilir.Bu iki ameliyat birlikte, tek tek veya göz kapaklarında sarkmalar olan hastalarda göz kapağı estetiği ameliyatı ve/veya yüz germe (face lift) ameliyatı ile kombine olarak da uygulanabilir.

ALIN GERME AMELİYATI
Genellikle kulak üzerinden başlayan saçın içinden geçen bir kesi ile yapılır. Cerrah, çizgileri oluşturan kasları değiştirir ya da bir kısmını kesip çıkarır, derinin fazlası alınarak kaşlar asılır.

>>>>Haberin Devamı >>>>>