Jinekomasti estetiği ameliyatlarının çoğu operasyon sırasında tamamen uyumanızı sağlayan genel anestezi altında yapılmakla birlikte, lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu altında uygulanabilir. Bu kombinasyon sayesinde hafif bir rahatsızlık ve dokunma hissine rağmen uyanık ancak rahatlamış olacaksanız fakat operasyon uygulanan bölge tamamen acı ve ağrı duyusundan yoksun olacaktır. Plastik cerrahınız tavsiye edilen anestezi yönteminin neden seçildiği konusunda sizi aydınlatacaktır.
Cerrahi İşlem…Meme büyümesinin asıl nedeni meme dokusunun fazlalığı ise, bu dokular neşter yardımıyla çıkartılacaktır. Bu işlem yalnız başına yapılacağı gibi yağ emme (liposuction) işlemi ile birlikte de yapılabilir. Tipik bir jinekomasti estetiği ameliyatında meme başının çevresindeki koyu renkli kısımdan yada koltukaltı bölgesi gibi izlerin görülmeyeceği alanlardan deri kesileri (insizyon) yapılır. Bu insizyonlar yardımıyla plastik cerrahınız fazlalık meme ve yağ dokusunu çevredeki fazlalık deri ile birlikte (gerekiyorsa) çıkartacaktır. Ciddi miktarda deri ve doku çıkartılması gereken durumlarda izlerin görülen yerlere doğru uzatılması gerekebilir. Fazlalık yağ dokusunun alınması için yağ emme yöntemi uygulandığında kanüller genellikle var olan insizyonlardan sokulur.
Eğer jinekomastinin sebebi fazla miktarda yağ dokusuna bağlıysa plastik cerrahınız muhtemelen yağ emme yöntemini tercih edecektir. Meme başını çevreleyen koyu renkli alandan ya da koltuk altından yapılan yarım sanrimden küçük deri kesileriyle bu işlem gerçekleştirilir. Bir vakum pompasına bağlı kanül adı verilen içi boş tüpler deri kesilerinden içeri sokulup plastik cerrah tarafından deri dokusu altında yapılan güçlü ve düzenli hareketlerle yağ dokusunun parçalanıp emilmesi sağlanır. Hastalar eğer genel anestezi altında değillerse, hafif bir dokunma ve ittirme hissetmekle beraber genellikle hiçbir ağrı duymazlar.
Aşırı yağ ve meme dokusu çıkartılması gereken durumlarda yeni oluşturulan memenin üzerindeki deri yeni şekle uyum sağlayamayabilir. Bu durumda yeni meme dokusu şekline sıkıca uyum sağlaması için fazla derinin çıkartılması gerekebilir.
Bazı durumlarda dren adı verilen ve fazla sıvı birikimini dışarı almak için kullanılan bir balonun ucuna bağlı içi boş hortumlar başka bir deri kesisi yardımıyla yerleştirilirler. Deri kesileri cerrahi dikişler yardımıyla kapatıldıktan sonra genellikle bir pansuman yardımıyla kapatılırlar. Göğüs duvarı üzerine baskı uygulanması amacıyla sıkıca bandajlanabilir.