Göğüs büyütme ameliyatı (augmentation mammaplasty) hem dünyada hem de ülkemizde en popüler üç estetik ameliyattan biri. Bir estetik meme ameliyatı olan meme büyütme ameliyatı doğru yapıldığında çok iyi sonuçlar veriyor. Ama her ameliyatta olduğu gibi göğüs büyütme ameliyatının da hangi durumda ve ne amaçla yapıldığını çok iyi belirlemek çok önemli.
GÖĞÜS ESTETİĞİ VE MEME BÜYÜTME AMELİYATI
Bu konuda bana en sık sorulan soru göğüs büyütmek için meme protezi dışında bir yöntem olup olmadığı. Günümüzde göğüs büyültme ameliyatında kullandığımız tek bir yöntem meme protezi. Ben özellikle ilaç ile göğüs büyültme gibi tehlikeli olabilecek yöntemlerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Göğüs büyütebilecek bir ilaç, her ne kadar doğal olduğu iddia edilse de, mutlaka hormon içermelidir. Bu hormonlar ise sadece dengenizi bozmak ile kalmaz kanser riskinizi de arttırabilir. Uzak durun. Ameliyat olarak ta yağ enjeksiyonu çok sınırlı miktarda ve çok nadir durumda denenebilir. Ama meme büyültme amaçlı yağ enjeksiyonları hem enfeksiyona çok mehillidir hem de ne istenilen büyüklük, ne şekil ne de simetri sağlanabilir.
Meme protezinin tek amacı göğüslerinizi büyültmek olabilir. Genellikle sık yapılan bir hata bu protezlerin sarkık memeleri de kaldırabileceğini düşünmek oluyor. Nadir durumlarda protezler bu amaç ile kullanılabilir ama gerçekten sarkmış bir göğüsün ilk önce “kaldırılması”, sonra gerekiyor ise protez ile büyütülmesi gerekir.
Protezler ile akla sık takılan bir soruda uzun dönemde bu protezlerin bazı sorunlara yol açma ihtimalleri. Ama önce ameliyattan ve protezlerden bahsetmek istiyorum.
PROTEZLER:
Protezlerin Yapısı: Meme protezlerinin bir çok şekli ve çeşidi var ama hepsinde ortak olan şey dışlarının silikon olması. Bir kaç milimetre kalınlığında silikon bir torbanın içine ya sıvı silikon, ya serum fizyolojik, yani tuzlu su, ya da daha yeni çıkan katı silikon dolduruluyor. Bir ara çok moda olan soya yağı dolu protezlerde ciddi sorunlar çıkabileceğine karar verildi ve piyasadan kaldırıldı. Hatta firmalar hastaları tek tek çağırıp özür dilediler ve protezlerini değiştirdiler. Bu olay rahatsız edici gelebilir ama en azından hem üretici firmaların hem biz plastik cerrahların bu işi ne kadar ciddiye aldığımızı ve en ufak risklerden nasıl uzak durduğumuzu gösteriyor.
Katı silikon protezlerin özelliği protez patlasa dahi silikon akmıyor. Hatta bu protezleri ekmek gibi dilimlerseniz bile silikonun şekli değişmiyor. Bu güvenlik açısından kulağa hoş geliyor.
Protezlerin Yüzeyleri: Protez yüzeyleri ilk zamanlarda hep düz yapılırken son on senede pütürlü yüzeyli protezler kullanılmaya başlandı. Bu protezlerin amacı kapsül oluşma ihtimalini azaltmaktı ve bu konuda çok ta başarılı oldular. Son yıllarda Fransız PIP firması piyasaya “titanyum” kaplı protezler çıkardı. Normal protezlerden iki kat pahalı olan bu protezler henüz popüler olmadı ama gelecekte en sık kullanılan protezler olacak gibi gözüküyor. Yine amaç kapsülü en aza indirmek.
Protezlerin Şekilleri: En eski protezler yuvarlak olarak yapılıyordu. Bu gün bu protezler sadece kas altı için önerilebilir. Yuvarlak protez ile göğse güzel bir şekil vermek hala mümkün ama anatomik ya da asimetrik protezler ile çok daha doğal ve iyi sonuçlar alınıyor. Anatomik protezler elinize aldığınız zaman su damlası şeklini alıyor. Kas üzerinde neredeyse tamamen meme şeklini alabiliyorlar. Ama kas altında kullanılmaları gereksiz çünkü kas altında eziliyorlar ve anatomik şekillerini kaybediyorlar. Yuvarlak şekilli protezlerden de genellikle %50 pahalılar. Asimetrik protezler de son bir kaç yıldır piyasada. Özellikle “kuş göğsü” denilen göğüs kafesi bozukluklarında çok iyi sonuç veriyorlar.
Protez boyu: Bu en zor konulardan birisi. İstenilen meme büyüklüğü son derece kişisel bir konu. Doktorunuz size ancak istediğinize yakın bir meme büyüklüğü yaratabilmekte yardımcı olabilir. Ancak kimsenin ne büyüklükte göğüslerin size daha fazla yakışacağını dikte ettirmesine izin vermeyin. Bu konuda mutlaka bir fikriniz olsun. En iyi yöntem değişik protezleri sutyeninizin içerisine koyarak denemek. Bu şekilde ameliyat sonucunda ne büklükte göğüsleriniz olacağını anlayabilirsiniz.
Protezler boyları hacimlerine göre ve cc olarak ifade ediliyor. 1 cc 1 milimetreküp demek. Hemen her boy protez var. En sık kullanılan boylar 200 – 350 cc arasında olanlar. Asimetrik memelerde bir tarafa örneğin 220 diğerine 235 cc koymak ta mümkün.
Meme büyüklüğü ve sutyen ölçüleri genellikle A,B,C ve D “cup” olarak ifade edilir. Bunun yanında söylenen 75, 80 gibi sayılarda göğüs çevresini ifade eder. Örneğin B cup 75 cm demek göğüs büyüklüğü B, mezurayla göğüs altından ölçülen çevrede 75 cm demektir. Burada sık yapılan bir hata mezura ile meme uçlarının üzerinden dairesel olarak ölçü alıp “benim göğüslerim 85” demek oluyor. Ölçüyü memelerinizin altından alın, ne cup olduğunuza da kullandığınız sutyenin ölçüsünden bakın. 90–60–90 ölçülerinde ki 90 meme ucu üzerinden ölçülüyor ama bu ölçüm yönteminin pratikte pek bir kullanımı yok. Çok geniş omuzlu ve kaslı ama A cup olarak ta, çok ince ama D cup olarak ta 90 cm olabilirsiniz.
Meme protezi sonrasında sadece cup olarak sutyen ölçünüz büyüyecektir. Göğüs çevreniz aynı kalır.
PROTEZLERİN KALİTELERİ VE FİYATLARI:
Türkiye’de neredeyse dünyanın en iyi protezleri satılıyor. Burada marka isimlerinden bahsetmek istemiyorum ama protez fiyatları da markalar arasında çok değişiyor. Sonuçta bütün bu protezler ya Avrupa Birliği standartlarında ya da FDA onaylı. Bildiğim kadarıyla düşük kaliteli uzak doğu malı protezler ülkemizde satılmıyor. Burada yine doktorunuza güvenmenizi öneririm. PIP, Mentor, Nagor, McGhan benim bildiğim en iyi protezlerden. Titanyum ve asimetrik protezler zaten PIP patentli.
Özetle en pahalı olanlar titanyumlar, anatomik ve asimetrikler nispeten pahalı, su yada sıvı silikon dolu ve düz yüzeyli olanlar daha ucuz.
AMELİYAT:
Ameliyat silikon bir protezin göğüs altına yerleştirilmesinden ibaret. Ama bunu yapmanın bir kaç değişik yolu var.
Protezin yeri:
Kas altı ya da kas üstü Göğsün altında kolumuzu öne doğru hareket ettiren yelpaze şeklinde bir göğüs kası var. Elinizi çenenize koyup kuvvetle iterken diğer elinizi göğsünüze koyarsanız bu kasın hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Protezler ya bu kasın altına konuyor, ya da kasın üzerine ve meme bezlerinin hemen altına. Yandaki şekilde sarı olarak gösterilen meme bezleri, kırmızı ise göğüs kasıdır. İlk şekilde protez meme bezinin altında diğerinde kasın altında duruyor.
Bu iki tekniğin iyi ve kötü tarafları var.
Kas altına konulan protezlerin duruşu daha az doğal oluyor. Üstelik bu protezler güçlü kol hareketleri ile hareket edebiliyorlar. Bunlar iyi bir teknikle en aza indirilebilir ama yine de kas altı bir protez kas üstü bir proteze göre daha az doğal olacaktır.
Bunların yanında kas altı protezlerinin önemli avantajları da var. Bir kere protezi kasın altında tutmak daha güvenli. Kas hem protezi koruyor hem de bir komplikasyon olarak kabul ettiğimiz “kapsül” gelişme ihtimalini azaltıyor. Ayrıca koltuk altından yapılan kesim ile ameliyat olmayı düşünüyorsanız yine tek alternatif kas altı ve su dolu protez kullanmak. Hem koltuk altından üç santimetrelik bir delikten anatomik bir protezi geçirmek mümkün değil, hem de koltuk altından kas üzeri protez koymak teknik olarak riskli.
Kas üstü protezler biraz daha yüzeysel duruyorlar. Ama bu duruş onları daha doğal yapıyor. Anatomik şekilli protezleri kullanmanın da tek yolu kas üzerine koymak. Kas altında anatomik damla şekli kayboluyor. Görüntü ve dokunuş olarak kas üzerine konulmuş anatomik ya da asimetrik bir protez en iyi sonucu veriyor.
Ben bu konudaki tercihi genellikle hastalarıma bırakıyorum Eğer en güvenli, ya da en az izli ameliyatı istiyorsanız koltukaltından su dolu kas ve altı bir protez tam size göre. Şekli olabileceklerin en iyisi olmayacaktır ama sizi tatmin edecektir. Eğer en doğal olanı tercih ediyorsanız kas üstü anatomik (göğüs kafesinizde şekil bozukluğu varsa “asimetrik”) protezler en iyi tercih.
Kesim yeri
Bu ameliyatı yapabilmek için bir kesim yapmak şart. Üç ihtimal var.
Koltuk altı kesimi: Kulağa en hoş gelen ihtimal bu. Koltuk altında kıllı bölgenin bittiği yerde 3-4 santimetrelik bir kesimden girilerek protez yerleştiriliyor. Altı ay bir sene sonra bu iz neredeyse kayboluyor. Ama bu tekniğin bir kaç eksisi de var. Bir kere ameliyat sahasını görmek çok zor, protez ya körleme ya da endoskopik olarak yerleştiriliyor. Konulan protezlerde o kadar küçük bir delikten ve tünelden geçebilecek boyda olmak zorunda.
Dolayısı ile boş bir protez koltuk altından yerleştiriliyor ve sonra serum fizyolojik ile dolduruluyor. Ayrıca bu yöntem ile sadece kas altına ulaşmak mümkün. Dolayısı ile anatomik, asimetrik ya da titanyum bir protez bu şekilde kullanılamıyor.
Meme ucu kesimi: Eğer meme ucu genişse renkli kısmın cilt ile birleştiği yerden yarım ay şeklinde bir kesim ile protez konulabilir. Genellikle kalan iz belli belirsiz olur. Tek sıkıntı meme ucunun protezin geçmesine müsaade edecek büyüklükte olması. Bir de bu teknikte meme ucunda his kaybı olması ve emzirmede problem yaşanması ihtimali nispeten fazla.
Göğüs altı kesimi: Memenin altındaki doğal kantlantı çizgisinden 3- 5 santimetre bir kesim ile protez konuluyor. İyi iyileşen bir ciltte çok az iz kalıyor ve bu iz katlantı çizgisi içerisinde saklanıyor. Bu kulağa en az iyi gelen yöntem olmasına rağmen hem en güvenilir hem de en kolay olması sebebiyle dünyada en çok tercih edilen kesi şekli. Burada cerrah bütün ameliyat sahasına hakim olabiliyor ve ameliyat sonrasında beklenmeyen bir sürpriz çıkma ihtimali en aza iniyor.
“BU KADAR ÇOK İHTİMALDEN HANGİSİ BANA UYGUN”
Ne kadar çok ihtimal olduğunu görünce kafanız karışmasın. Bunların hiçbirisi için en iyisi budur demek mümkün değil. Eğer öyle olsaydı zaten bu kadar çok protez çeşidi, ameliyat şekli olmazdı. Her cerrahın tercih ettiği ve hastası için daha uygun olan kombinasyon olacaktır. Ben size her ihtimali ayrıntılı düşünmek yerine kararı cerrahınız ile beraber vermenizi öneririm. Böylece hem onun tecrübesinden yararlanmış hem de onu deneyimi belki daha az olan bir ameliyat şekline zorlamamış olursunuz.
Sonuçta her doktor en iyi bildiği ve en iyi sonuçları alacağını düşündüğü teknik ve protezi kullanacaktır. Doktorunuza güvenin.
Ben daha ağırlıklı olarak kas üzeri, anatomik, sert silikonlu, pütürlü yüzeyli ve meme altı kesimini tercih ediyorum. Hastalarımın %60 kadarını bu kombinasyon oluşturuyor. Meme altı izi neredeyse hiç gözükmüyor ve sorun oluşturmuyor.
KOMPLİKASYONLAR VE ÇIKABİLECEK SORUNLAR:
Bu ameliyat sonrasında karşılaşabileceğiniz sorunları protezden ve ameliyattan kaynaklanabilecekler olarak ikiye ayıralım.
Ameliyata bağlı çıkabilecek komplikasyonlar: Her ameliyatta olana kanama ve enfeksiyon burada da mümkün. Bu ameliyatta ciddi bir kanama olması olasılığı neredeyse yok. Kanama protezin bir kenarında kan birikmesi yani “hematom” şeklinde olabilir. Doktorunuz sizi yeniden ameliyathaneye alarak bu birikmeyi temizlemek ve kanamayı, eğer devam ediyorsa, durdurmak isteyebilir..
Aynı şekilde ameliyattan sonra beşinci gün civarında tek taraflı bir şişlik enfeksiyon habercisi olabilir. Yine çözüm protezin çıkarılması ve enfeksiyonun temizlenmesi olabilir.
Bunlar çok nadir görülen sorunlar olmasına rağmen her zaman olasılık dahilindedirler.
Protezlere bağlı çıkabilecek komplikasyonlar: Silikon kaplı protezleri vücut yabancı bir madde olarak kabul eder. Silikona karşı vücutta bir reaksiyon gelişir ve protez etrafında çok ince bir bariyer oluşur. Nadir durumlarda bu reaksiyon çok abartılı seyreder ve bariyer kalınlaşarak “kapsül” dediğimiz sert bir yapıya dönüşür. Kapsül eğer ileri derecede ise meme şekli bozulur ve tedavi edilmesi gerekebilir. Ameliyatsız tedaviler cevap vermezse en son çare olarak protez çıkarılabilir. Ama kapsüllerin çoğu bu aşamaya gelmeden tedavi edilebilirler ve protezleri çıkarmak gerekmez.
Protezlerin pütürlü yüzeyli olması ve kas altında durmaları kapsül riskini azaltırken ameliyat sırasında hematom ve dışarıdan fark edilemeyecek hafif enfeksiyonlar olması, cerrahi eldiven pudrası gibi kimyasal yabancı maddelerin kapsül riskini arttırabileceği kabul edilir.
Protezlerin “patlaması” da medyada sıkça sansasyonel haberlere konu olmasına rağmen pek olasılık dahilinde değil. Protezler üzerlerinden kamyon geçse bile patlamayacak kadar sağlamdırlar. Sadece keskin yada sivri bir cisimle delinebilirler. Bazı protezlerin zaman içerisinde kendiliğinden yırtılabileceği gösterilmişse de bu hem nadirdir hem de yeni nesil protezlerde bu olasılık düşmüştür.
SIK SORULAN SORULAR:
Meme protezi olan bir anne bebeğini emzirebilir mi?
Haklı olarak her anne adayı bunu merak ediyor. Sorunun cevabı evet olacaktır. Çünkü protez her ihtimalde meme bezinin altına konuluyor ve ne süt bezlerini ne de süt kanallarını bozmuyor.
Belki tek risk meme ucundan yapılan kesimlerden sonra olabilir. Normalde bu da beklenmeyen bir durum olacaktır ama meme ucundan protez konulurken süt kanallarına zarar verilmesi riski daha fazla.
Meme protezi kanser yapıyor mu?:
Amerika’da bu konu yıllardır araştırılıyor. FDA bir dönem silikon meme protezlerini tamamen yasakladı. Ancak daha sonra yapılan araştırmalar protezlerin kansere neden olmadığını defalarca kanıtladı ve FDA yeniden protez kullanımını serbest bıraktı. Özetle bugünkü bilgilerimize göre meme protezleri kanser yapmıyor demek yanlış olmaz.
Ameliyat sonucunun doğal olması neye bağlı?
Bazı yerli ve yabancı ünlüler doğal olmayan meme protezleri ile ünlendiler. Hastalarım bana burada ismini vermek istemediğim bazı mankenlerin neredeyse patlayacakmış gibi duran göğüslerini örnek göstererek ne istemediklerini anlatıyorlar. Bir ameliyatın sonucunun doğal olması sonuçta cerrahın elindedir. Bazı başka mankenlerde tamamen aynı tip ve aynı boyut protez taşımalarına rağmen bu durumun kimse farkına varmayabiliyor. İnanın suç protezlerin değil.
Emzirme sonrası sarkmış göğüsler protez ile dikleştirilebilir mi?:
Genellikle emziren annelerin göğüslerinde atrofi dediğimiz doku kayıpları oluyor ve memeler sanki içleri boşalmış gibi sarkıyorlar. Meme protezi ile bu sarkmayı düzeltmek her zaman mümkün olmuyor. Ama nadir durumlarda, sorun sadece meme bezinin azalması ise protezler çok iyi sonuç veriyor. Eğer deride de sarkıklık varsa yapılacak işleme “meme dikleştirme (kaldırma)” ameliyatında eklemek gerekiyor.
İPUÇLARI:
• Ameliyat öncesi mutlaka bir kontrol mamogramı çektirin ve saklayın.
• “Kuş göğsü” denilen göğüs kafesi bozukluklarında asimetrik meme protezleri en iyi sonucu veriyor.
• Koltukaltından gözükmeyen bir iz istiyorsanız mutlaka kas altı, serum fizyolojik dolu bir protez kullanılması gerekiyor.
• Meme ucundan yapılan ameliyatlarda meme ucunda his kaybı ve emzirme problemleri yaşama ihtimali nispeten yüksek.
• Pütürlü yüzeyli protezler kapsül riskini azaltıyor.
• Meme ameliyatından önce mutlaka bir mamogram çektirin.
• Meme ölçünüzü doğru alın. Cup olarak ölçünüzü sutyeninizin içerisinden okuyabilirsiniz. Göğüs çevrenizde memelerinizin altından ölçün ve “ 80 C” gibi bir sayıya ulaşın. Meme protezi sonrasında sadece cup olarak sutyen ölçünüz büyüyecektir. Göğüs çevreniz aynı kalır.
AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI SİZİ NELER BEKLER:
Bu büyüklük ve zorluk olarak orta derecede bir ameliyat. Ağrılı bir ameliyat demekle doğru olmaz. Ama hastalar genellikle ilk 3-4 gün kol hareketlerinde biraz ağrı hissederler ve göğüslerinin gergin olduğundan yakınırlar.
Ameliyat sonrası aynı gün taburcu olabilir ve 3-4 gün sonra işinize dönebilirsiniz.
İlk gece nispeten sıkıntılı geçebilir. Genellikle ağızdan alınacak basit bir ağrı kesici yeterli olur. Bu ameliyat ciddi morarmanın ve şişliklerin beklenmediği bir girişimdir.
Çalışıyorsanız bu ameliyat için bir haftanızı ayırmak en doğrusu olacaktır. Bir haftanın sonunda neredeyse normale dönmüş olursunuz.
AMELİYATIN KARNESİ:
Anestezi şekli: Genel.
Ameliyat nerede yapılmalı: Bir hastane ameliyathanesinde.
Ameliyat süresi: 2 saat.
Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir.
Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
Şişme, morarma: 3-6 gün arasında, orta derecede.
Pansuman: 2 günde tamamen çıkarılıyor.
Sutyen: 4 hafta yumuşak sprocu sutyeni kullanmak gerekiyor.
Dikişler: Alınması gereken dikiş yok
Ne zaman işe dönülebilir: 3–7 gün.
Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3 hafta sonra koşuya başlanabilir. Kolların kullanıldığı fitness, tenis gibi sporlara 4. haftadan sonra başlanabilir.
Son şekil: Genellikle bir iki ay göğüsler olduğundan %30 daha büyük dururlar. Bunun sebebi cerrahi şişliklerdir. Bunların geçmesi ve memenin tam şeklini alması üçüncü ay civarında olur.
Alıntı:www.teomandogan.com