Estetik , Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ~ Estetik - Burun Estetik - Dudak Estetik - Göğüs Estetiği - Burun Estetiği

ESTETİK, PLASTİK VE REKONSTRÜKTİF CERRAHİ

Plastik cerrahi, doğuştan olan veya sonradan ortaya çıkan bu sorunları düzelterek, kişinin yaşamını fonksiyonel, estetik ve ruhsal açıdan kolaylaştırarak topluma kazandıran bir tıp uzmanlık dalıdır. Plastik cerrahi uzmanları görünümü bozulmuş yada fonksiyonunu kaybetmiş bir organın kabul edilebilir görünüm ve fonksiyonel hale getirebilmesi için, temel cerrahi prensipler doğrultusunda onarım yapan Hipokrat Yemini etmiş tıp doktorlarıdırlar.

Günlük konuşmalarda kısaca "Plastik Cerrahi" ya da " Estetik Cerrahi" diye geçen tıp branşının asıl adı "Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi" dir. Plastik sözcüğü eski Yunan dilinde "plastikos", Latince'de "plasticus" sözcüğünden gelmektedir. "Yoğrulabilir", "şekil verilebilir" anlamındadır. Rekonstrüktif sözcüğü ise Latince "reconstruction" kelimesinden türetilmiştir. "Yeniden oluşturma" ve "onarım" anlamına gelir. Plastik cerrahi ameliyatlarında genellikle kişinin kendi dokularından yararlanılır, gereğinde onarım için silikon gibi suni maddeler de kullanılır. Bu tanımlardan da anlaşıldığı gibi, plastik ve rekonstrüktif cerrahinin hedefi , mevcut bozukluğa göre dokuların yeniden şekillendirilmesi ile bireye en iyi estetik görünümü ve fonksiyonu kazandırmaktır.

Plastik cerrahi ameliyatları, vücudun herhangi bir bölgesi veya organı ile sınırlı olmayıp, saçlı deriden ayak tırnağına kadar vücudun tüm bölgelerinde uygulanabilir. Her yaş grubundaki hastaya hitap eder. Çocuklarda; dudak damak yarıkları, kepçe kulak, kafa kemiklerinde şekil bozukluğu, doğum lekeleri, parmaklarda yapışıklık, fazla parmak gibi doğumsal sekil bozuklukları, gençlerde; meme yokluğu, meme deformiteleri, çene şekil bozuklukları, burun deformiteleri gibi gelişim bozuklukları; orta ve ileri yaşlarda ise yaşlanmanın genel etkileri ile ortaya çıkan sorunlarla ilgilenir. Hayvan ısırması, iş ve trafik kazaları ve yanık, yüz siniri felci, kapanmayan yaralar (yaralanma, şeker hastalığı, varis ve yatak yaraları vb), enfeksiyon, tümörler ve diğer hastalıklar tüm yaş gruplarında görülen problemlerdir ve plastik cerrahinin ilgi alanındadır.

Plastik cerrahide hasta bir bütün olarak ele alınır. Sebep ne olursa olsun, mevcut estetik görünüm ve şekil bozukluklarının rekonstrüksiyonu yapılırken, uygulanacak ameliyatın uzak sonuçları daima göz önünde tutulur. Plastik cerrahi sadece fiziksel ve estetik görünüşü düzeltmeyi değil, gerek varsa, fonksiyonları da eski haline getirmeye çalışır. "Kozmetik yada Estetik" ve "Rekonstrüktif" işlemler tam anlamı ile birbirinden kesin çizgiler ile ayrılamaz.

Estetik ameliyatlar mucize yaratmaz, plastik cerrahlar elinde sihirli değnek olan kişiler değil, temel cerrahi tıp prensiplerini uygulayan yaratıcı ve insan psikolojisini anlayan tıp adamlarıdır.