Burun Estetik ~ Estetik - Burun Estetik - Dudak Estetik - Göğüs Estetiği - Burun Estetiği

Burun Estetik

5.11.2007

Burun dış görünümünü oluşturan anatomik yapıda, cilt, cilt-altı, kıkırdak ve kemik dokuları birbirini tamamlar. Tabii kas, sinir ve kan damarları bu yapıya canlılık verir. Burun içi ise; fonksiyonel yapılar, burun içi döşemesi, orta duvar anatomisi ve konkalardan ibarettir. Burun, yüzün orta bölgesinde ve projeksiyonu en önde olduğundan ilk bakışda kendisini gösterir. Güzel burun şekli yüz güzelliğini tamamlarken, bakışı süsler, eğri, kambur veya düşük burun şeklinde ise ifade bozulabilir. Ayrıca burun fonksiyonel bir organdır. Nefes almada problemi olan bir burun kişinin konuşmasını ve özgüvenini etkilerken
sağlığını da sıkıntıya sokabilir. Burun estetiği ve nefes alma işlevi birbirinden ayrılamaz bir bütün olarak değerlendirilmelidir.


Burun estetiği ve nefes darlığı söz konusu ise hangisi önce yapılmalıdır?
Burunda yapılacak işlemlerin tek seansta tamamının bitmesi tercihimizdir. Bu esnada hem burun şekli değiştirilir hem de orta duvar eğrilikleri düzeltilir. Orta duvar anatomisi burun estetiğinde temel direk hükmündedir. Orta duvar rekonstrüksiyonu düzgün yapılmaz ise burun estetiği hüsranla sonuçlanabilir, burun kayması olup eğri burun şekli meydana gelebileceği gibi,ameliyat öncesi sıkıntı vermeyen nefes problemleri bariz bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu yüzden her iki işlemin birarada estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahınız tarafından yapılması en doğrusudur. Birinci seansta nefes darlığı yapılıp sonraki bir seansta estetik yapılması estetik ameliyatının başarısını azaltabilir çünkü birinci ameliyattan dolayı hem malzeme eksikliği hem de dokulara rahat ulaşım zorluğu oluşurken ,kişi içinde ayrı bir travma sebebidir.

Deviyasyon ameliyatını (orta duvar eğriliği) estetik cerrah yapabilir mi?
Estetik cerrahlar esasında estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahtırlar. Estetik tarafında yaptıkları cerrahiye sanat katarlar, plastik tarafında dokuları çok iyi şekillendirirler ve rekonstrüktif açıdan eğer doku eksikliği söz konusu ise onarımını gerçekleştirirler. Bu durumda estetik cerrah buruna hem dış görünüm kazandırır, hemde orta duvar rekonstrüksiyonunu en iyi şekilde yapar. Deviyasyonların klasifikasyonu, düzeltilmesi ve hatta orta duvarın tekrardan oluşturulması en iyi estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrihinin sağladığı teknik zenginliği ve teknolojisi sayesinde gerçekleşmektedir.

Burun estetiği hangi yaşlarda yapılmalı?
Burun estetiği bayanlarda 18 ve erkeklerde 19 yaştan itibaren yapılabilir. Bu yaştan önce yapılması dokuların gelişmesi tamamlanmadığı için sağlıklı olmaz. Dokulara saygı yönünde nekadar ileri yaşta yapılırsa o kadar iyi olur. Ayrıca 45-50 yaş üzerinde kişilerde yapılmasında dikkat gerekir, çünkü bu yaştan sonra kemik yapısı kırılgan olurken burun iç ve dış oluşumları gençliğini kaybetmiş ve hassaslaşmıştır. Burun estetiği yapılacaksa, kırmadan,en az travmayla çok zarif bir şekilde yapılmalıdır.

Burun estetiğinde doğalığı sağlayan faktörler nedir?
Başarılı sonuçlar için, kişinin tercihi ve ameliyatı yapacak cerrahın ortak payda da buluşmuş olmaları gerekir.Başta sizin tercihinizin doğallık olması ve cerrahınız bu doğallığı hissedebilmesi gerekiyor. Daha sonraki aşama, cerrahi yaparken doğallığı kaybeden tekniklerden uzak olmaktır. İlk önce muayene ve tasarım yapılır. İyi bir burun estetiğini gerçekleştirmek için değerlendirme ve tecrübe elele verip hangi cerrahi teknikler yapılacağına karar verilir. Doğallığı kaybeden en önemli faktörlerden birisi doku kaybıdır. Doğal olmayan bir buruna baktığınızda mutlaka doku kaybını görürsünüz. Doku kaybını engellemk için yapılacak işlem kaba cerrahiden uzak durmaktır. İnce ve zarif cerrahide doku kaybı olmaz. Burun kırılmadan yapılırsa, kemik yapısında çıkıntılar oluşmaz, önceden bilgisayar tasarımı gerçekleşirse burunun fazla küçülmesi söz konusu olmaz, mikro-cerrahi teknikleri kullanılırsa dokularda yırtılma ve hasar oluşmaz, teknolojisi ileri olan cihazlar ve aletler kullanılırsa manipulasyonlar kolaylaşır ve cerrah sanatını rahat bir şekilde gerçekleştirir. Burun estetiğindeki hedef, ameliyatın tek seansta , sonucun doğal ve güzel olması, rahat nefes alınabilmesi ve hızlı iyileşmedir.

Burun estetiğinde yapılan bilgisayar tasarımı neden önemlidir?
Bilgisayarda profilden yapılan tasarımlar, estetik cerrah ile burun estetiği isteyen kişi arasında fikir birliği sağlarken, kişininde doğru bilgilendirilmesi yönünden önem taşır. Estetik cerrahıda uygulayacağı yöntemler konusunda yönlendirir. Burun estetiğinde bilgisayar tasarımı muayenenin bir parçasıdır.Bilgisayarın kullanılmadığı dönemlerde estetik cerrahlar kişinin fotografları üzerinde oynama yapıp sonuç gösterirken, günümüzde bilgisayar teknolojisinden faydalanılarak daha net ve güzel sonuçlar verilebilmektedir.

Burun estetiği neden mikro ve zarif yapılmalı?
Burun yapısı zarif olduğundan üzerinde yapılacak cerrrahi işlemler de ince olmalı ve dikkatli davranılmalıdır.Bu inceliğin sınırı yoktur. Tıp teknolojisi ilerlemeye devam ettiği sürece daha detaylı işlemler yapılmaya çalışılacaktır. Bu tarz ince çalışma doku kayıplarını engeller, net sonuç almanın yolunu açar, asimetrilerin oluşmasını engeller, şişlik ve morlukların oluşumunu azaltır ve iyileşme süresini hızlandırır.

Burun estetiğinde mikro çalışmalarda hangi teknolojiler kullanılır?
Burun kemik yapısını kırmadan yapabilen mikro-motor sisitemleri artık dünyada geniş bir şekilde kullanılıyor. Burun dokularına ulaşımda kullanılan mikro-makas çeşitleri dokuların zarar görmesini engeller. Burun estetiği sırasında özel aşamalarda büyüteç lenslerin kullanılması dokuların korunması ve şekillenmesinde yarar sağlar. Özel tasarımlı ışık sistemleri ve endoskopi aletleri orta duvarı görüntülemede ve deviyasyonların rekonstrüksiyonunda önem taşır.

Burun estetiğinde kırma yerine neden mikro-motor kullanılır?
Şu an dünyada her hastanede, her diş hekimliği kliniğinde mikromotor sistemlerini görebilirsiniz. Artık ortopedi, beyin ve omurga cerrahisi, çene cerrahisi ve dişhekimliğinde olmazsa olmaz sistemler olan mikro-motor sistemleri kemikleri zarif bir şekilde kesip, törpüleme yapıyor. Bu sistemler ultra-mikro denecek kadar zarifleşti ve her küçük delikten büyük işler yapacak kadar başarı sağladı. Dünyada çeşitli estetik cerrahi merkezlerinde kullanılan bu sistemler estetik cerrahi literatüründe yar almaktadır. Hedef kemik yapısını kırmadan şekillendirmek ve kırmaktan dolayı oluşan riskleri ortadan kaldırmak.

Burun estetiğinde neden cilt kesisi yapılmamalı?
Estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi eğitiminde şu vardır, görünümde mecbur kalmadan iz bırakmamak ve mümkün olduğunca cilt bütünlüğünü korumak. Burun estetiğinde bu kuralın geçerliliği doruktadır. Bir cerrah için,ameliyat ettiği hastasının ‘Doktor bey ameliyatımı nereden yaptınız? ’ sorusu müthiş keyif verici olur. Burun estetiğinde ve yanında nefes problemi varsa bile profesyonel kapalı yöntemlerle herşey yapılabilir, burun ucu düzeltilir, burun kemeri şekillendirilir, deviyasyonların en zorlarına onarım yapılabilir. Bu yöntemde cilt bütünlüğü bozulmadığı için ameliyat sırasında sonuç değerlendirilmesi kolaylaşır ve columellar bölgeden geçen damar ve sinir dalları kesilmediği için burun ucu dolaşımı ve duyusu hızlı bir şekilde toparlar. Özel ışık sistemler kullanıldığı zaman her manevra görülerek kolay bir şekilde yapılabilir.

Zarif cerrahi teknikle yapılan burun ameliyatında iyileşme süresi nedir?
Ortalama 2-2,5 saat süren genel anestezi altında yaptığımız ameliyat sonrası hastaların çoğu aynı gün eve dönmek istiyorlar.Genel anesteziden çıkmış olmaları ve yakın takiplerinin yapılması için hastalarımı bir gece hastanede takip ediyorum.Orta duvara yaptığım işleme göre, ertesi gün yada ikinci gün de burun içindeki silikon tamponu alıyorum.Beşinci gün hastamı tekrar görüp burun üstü atelini çıkarıp üç-dört gün kalacak özel bantlarını yapıştırıyorum.Hassas bir çalışma ve iyi bir ameliyat sonrası bakımla hastalarım maksimum birinci haftasında normal yaşantısına dönmüş,işe başlamış olabiliyor.